Koliko šećer utiče na nadimanje? Odgovor je: Puno! Ako je vaš digestivni sistem preopterećen šećerom, ili ako imate problema sa ugljenim hidratima kao što su hleb, testenina, pirinač i krompir, dolazi do nadimanja i gasova. Oba simptoma se javljaju ako se šećeri koje unosite loše apsorbuju i neobrađeni završavaju u debelom crevu. U ovoj fazi šećeri mogu da posluže kao hrana za proizvodnju (patogenih) bakterija, tj.gasova unutar creva. Nastali gasovi mogu izazvati nadimanje abdomena i ispuštanje prekomernih gasova.

 

Kako šećer utiče na nadimanje?

 

Medicinske studije su pokazale kako šećer utiče na nadimanje i probleme sa crevima. Jedna studija (1) iz 2006. godine pokazala je da 72% bolesnika sa nadraženim sistemom za varenje i prekomernim gasovima ima neki problem sa apsorpcijom laktoze, fruktoze ili sorbitol. Druga studija (2) pokazala je da 90% pacijenata sa stomačnim problemima ne apsorbuje potpuno bar jedan tip šećera.

(1) Clinical Nutrition Oct 2006.

(2) American Journal of Gastroenterology Dec 1993.

 

Jednostavni i složeni šećeri

 

Šećer utiče na nadimanje

 

Šećer u izvornom obliku i šećer dodat piću i hrani kao što su pudinzi i kolači, predstavlja jednostavne ugljene hidrate.  Skrob u hlebu, testenini, žitaricama, pirinču i krompiru je složeni ugljeni hidrat, koje telo pretvara u glukozu i glikogen.

Jednostavni šećeri se obično brzo apsorbuju i obezbeđuju energiju za telo. Kada telo ima dovoljno glukoze, ostatak šećera se pretvara u glikogen i čuva se za buduću upotrebu. Šećeri uključuju: fruktozu i glukozu iz voća i meda, šećernu trsku ili šećernu repu, laktozu iz mleka i mlečnih proizvoda, maltozu iz pirinča ili pšenice.

Kada se ugljeni hidrati, kao što je hleb, “razbiju”, oni se pretvore u glukozu u telu. Ovo izaziva oslobađanje hormona serotonina (koji pruža osećaj zadovoljstva i pozitivnog raspoloženja) i endorfina, koji predstavljaju prirodne lekove protiv bolova. Iako ugljeni hidrati “podižu” telo i um, sam šećer nudi malo nutritivne koristi. Može izazvati značajne probleme sa variranjem nivoa šećera u krvi, takođe doprinosi raspadanju zuba i izaziva nastanak karijesa.

 

Uklanjanje šećera iz ishrane

 

Da bi procenili u kojoj meri šećer utiče na nadimanje, trebali bi da procenite udeo šećera u obroku i da li ga u potpunosti apsorbujete. Bakterije koje produkuju gas se proveravaju praćenjem vašeg unosa prijateljskih bakterija, iz hrane kao što su vlakna i povrće. Ako se trudite da izbegavate šećer, budite svesni da sadržaj šećera nije uvek očigledno naveden na ambalaži, i može biti skriven u raznim proizvodima pod različitim imenom. Vodite računa na prisustvo maltoze, šećera dobijenog od skroba, prah ekstrakta ječma, dekstrozu, sirup kukuruza i sušeni glukozni sirup.

Zanimljiva činjenica koju treba imati na umu je da proizvođači hrane često ne navode šećer kao svoj prvi sastojak, jer se potencijalno odražava loše na proizvod, već navode više oblika šećera, ali u manjim količinama.

Zaslađivači poput aspartama i saharina su alternativa šećeru, ali postoje dokazi koji ukazuju da čak mogu imati negativne neželjene efekte na organizam i potencijalno dovesti do bolesti.

Nektar agave se trenutno istražuje kao potencijalno bolji alternativni zaslađivač umesto saharoze i kukuruznog sirupa koji se često koristi kao zaslađivač u industrijski prerađenoj hrani. Smatra se da ekstrakt agave poboljšava kontrolu glukoze u telu i smanjuje netoleranciju glukoze.

Ako otkrijete ili već znate da šećer kod vas izaziva nadimanje, preporuka je da ga, koliko god možete, isključite iz ishrane, i unosite najviše putem svežeg voća.

 

Protiv nadimanja- Flobian®!

 

U borbi protiv nadutosti i gasova u stomaku, Flobian® deluje direktno na uzrok problema. Posebnim patentiranim mehanizmom sprečava vezivanje štetnih bakterija, kao i apsorpciju njihovih toksina preko ćelija crevnog epitela, na taj način smanjuje nastajanje gasova u stomaku.

Samo jedna kapsula Flobiana® dnevno dovoljna je za uklanjanje neprijatnog osećaja nadutosti, kao i eliminaciju gasova u stomaku, kod čak 95% pacijenata.