Šta predstavlja stres?

Malo gde ćemo naći blagonaklone i laskave “nadimke” koje 21. vek uživa. Uglavnom se opisuje kao period ubrzanih promena, doba digitalizacije i globalizacije, vek otuđenosti, stresa… Savremeni život jeste postao previše brzo previše dinamičan i mi, kao ljudski rod, teško se borimo sa svim posledicama. Sve to uzima danak našem zdravlju. Stres je uveliko deo svakodnevnice, i ma kako se nosili sa njim, jedno je sigurno – stres ostavlja, nekad jasan a nekad i prikriveni trag na naš organizam.

Da razjasnimo za početak, šta je stres zapravo? Stres predstavlja sklop emocionalnih i fizičkih reakcija koje se javljaju kada prolazimo kroz opasne i uznemirujuće situacije po nas. Iako stres utiče na ceo organizam, prvo na šta obratimo pažnju su telesni simptomi stresa. Fizički simptomi stresa koji se obično javljaju su: glavobolja, napetost, nervoza, podrhtavanje ruku, razni bolovi u telu od stresa, lupanje i preskakanje srca, povećan holesterol od stresa, fizički simptomi anksioznosti, poput konstantne uznemirenosti, stalna nervoza i napetost, simptomi stresa kod žena povezani sa poremećajem ciklusa, stomačni simptomi kao stalna nervoza u želucu, bol u želucu od stresa, i mnogi drugi simptomi stresa.

Postoje dve osnovne vrste stresa – eustres (pozitivan stres), koji podstiče na akciju, lični rast i razvoj i distres (negativan stres), koji, ako traje kraće i intenzivnije, predstavlja akutni stres, a ukoliko duže traje je hronični stres.

Stres simptomi

Kada se jave stres simptomi, sve o čemu tada razmišljamo je kako se rešiti stresa, tj, kako smanjiti stres. Dugotrajna borba sa stresom izaziva mnoge posledice stresa. One se javljaju u vidu nastanka mnogih psihosomatskih bolesti. Bolesti koje se povezuju sa stresom su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, astma, kožne bolesti. Vrlo često su stresom napadnuti i organi za varenje kod čoveka.

Kako prevazići stres počinje sa osluškivanjem svoga tela i praćenja šta vam poručuje, jer vam ono često može dati prave smernice kako se izboriti sa stresom. Posebno obratite pažnju na stomak jer on prvi reaguje na stres.

Baš tako i “nervoza creva“, odnosno sindrom iritabilnog kolona može biti prvi znak da nam okruženje/situacije ne prijaju i da nam izazivaju stres. Veza koja postoji između našeg mozga i stomaka je intezivna i čvrsta. U pitanju je kompleksna interakcija neurotransmitera koji utiču na pokretljivost, sekreciju i osetljivost creva. Stres iz našeg mozga preslikava se i na naša creva.

Statistika kaže da 25% odrasle populacije ima sindrom “nervoznih” creva. Ovaj funkcionalni poremećaj ima dva puta više žena (čak 50% žena preko 35 godina)!

Šta karakteriše sindrom nervoznih creva?

Manifestuje se uz bol, gasove, osećaj punoće, grčeve, nadimanje i poremećaj pražnjenja, hronični proliv ii čak i zatvor. Kod žena je to češće opstipacija, a kod muškaraca dijareja. Pokretači simptoma mogu biti loš san, stres ili jednostavno konzumiranje pogrešne, naizgled benigne hrane.

Kako niko od nas nije u mogućnosti da stres do kraja eliminiše iz svog života, važno je kako se odnosimo prema njemu. Da li recimo imamo strategije kako se osloboditi stresa, kako se oporaviti od stresa ili kako se osloboditi psihičke napetosti? Za početak, za pitanja kako izbaciti stres iz sebe i kako se opustiti psihički, postoji nekoliko stvari koje mogu da ublaže posledice konstantnog pritiska i umora koji izazivaju stres. Kao prvo, za to je uvek dobrodošla redovna fizička aktivnost (ne morate odmah da se pakujete za teretanu, i lagana šetnja spada u fizičku aktivnost). Ako se pitate kako povratiti apetit koji ste izgubili usled stresa, rešenje je u raznovrsnoj, zdravoj ishrani sa malo masti i izbegavanjem namirnica koje nadimaju, kao i začinjene, ljute hrane. Takođe, smanjite i konzumaciju slatkiša ili se okrenite njihovim zdravim varijantama (presne torte i kolači, keto poslastice). Naravno, alkohol, kofein i duvan koristite minimalno, ukoliko baš ne možete bez njih.

Probiotici u borbi protiv nervoznih creva

Pored ovih nekoliko pravila koji blagotvorno utiču na celokupan organizam, uzimanje probiotika takođe pomaže u borbi protiv nervoznih creva. Za sada postoji dosta podataka koji mogu potvrditi pozitivno dejstvo probiotika na simptome poput bolova u stomaku, povraćanje ili dijareju.

Na primer – 25 godina istraživanja i 60 kliničkih naučnih studija u kliničkoj praksi potvrđuju efikasnost probiotskog preparata Flobian®. On dokazano pomaže da se smanje nadutost i gasovi u stomaku, kao i svi simptomi nervoznih creva. Terapija se zasniva na primeni ovog probitskog preparata koji deluje na uzrok problema i tako sprečava nastanak gasova, smanjuje bolove u stomaku, nadutost i grčeve u stomaku. Flobian® pomaže da se dugotrajno smanje svi simptomi kao što su nadutost, gasovi, grčevi i bol u stomaku i time efikasno doprinosi rešavanju problema nervoznog creva.

Svima koji na propisan način budu koristili preparat Flobian® garantuje poboljšanje.