Nadutost- zašto se javlja?

Da li je stomak prvo što primetite na sebi kada se pogledate u ogledalo? Osećaj nadimanja, nadutost i prisustvo gasova zaista mogu da „pokvare” dan.

Sa ass. dr Srđanom Markovićem, gastroenterologom iz KBC Zvezdara, smo razgovarali zašto se javlja nadutost i kako rešiti ovaj neprijatan i veoma čest problem.

Nadutost u trbuhu ne zna za godine – ona je čest problem koji se javlja kod ljudi svih uzrasta. Razlog leži u glavnom uzroku nadutosti – gasovima, koji se normalno nalaze u crevima. Ipak, njihovo povećano prisustvo dovodi do neprijatnih simptoma.

Iako nadutost obično ne ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem, ona i te kako može da poremeti kvalitet života. Vrlo često je praćena bolom i grčevima u trbuhu, koji nastaju kao posledica rastezanja creva koje gasovi izazivaju i remete svakodnevno funkcionisanje. Zato je nesumnjivo da povećane gasove iz creva treba eliminisati.

 

Rešenje za nadutost

Za pravilno rešenje problema nadutosti, potrebno je da otkrijemo šta je u našim životnim navikama podstiče ili koje promene u našem organizmu je izazivaju.

Veća količina gasova u crevima može da nastane u situaciji kada manje žvaćemo hranu i tada progutamo veću količinu vazduha. Sa druge strane,  može se javiti i kada konzumiramo hranu bogatu koncentrovanim šećerima i mastima. Ove supstance postaju pogodna hrana bakterijama koje se nalaze normalno u crevima, ali usled ovakve ishrane  počnu  da stvaraju gasove koji postaju uzrok tegoba. Veća količina gasova i nadutost u trbuhu mogu nastati i usled širenja loših bakterija koje u crevima stvaraju gasove.

Genetika i okruženje su takođe faktori koji mogu doprineti pojavi nadutosti u sklopu sklonosti ka otežanom varenju, i to su faktori koje ne možemo da promenimo. Stres, brz tempo života, pušenje, brza hrana utiču na rad creva i pojavu nadutosti. To su promenljivi faktori i čovek treba da menja navike i pomogne sebi. Bitno je promeniti način ishrane, za početak bez prekomernog unosa masne hrane i slatkiša. Treba pronaći meru i balansirano se hraniti, izbegavati stres u granicama mogućeg.

 

 

Flobian- doprinosi smanjenju nadutosti

A da li je uvek moguće? Sigurno da nije. Zato postoje preparati koji mogu da pomognu i smanje nadutost. Jedan od njih je  švedski patent  Flobian® koji sadrži aktivan sastojak koji doprinosi smanjenju osećaja nadutosti. Deluje u crevima, direktno na uzrok, čime se sprečava stvaranje gasova i smanjuje nadutost. Potpuno je bezbedan za dugotrajnu primenu. U tretmanu nadutosti i gasova savetuje se primena najmanje 4 nedelje radi dugotrajnijeg rešavanja ovog problema. Kliničke studije pokazuju da kod takve primene postoje značajana poboljšanja ovih tegoba i veliki broj zadovoljnih pacijenata.

Povremena nadutost uglavnom ne predstavlja problem. Međutim, uzroci mogu biti i eventualno prisutna organska oboljenja kao što su: gastritis, Helicobacter Pylori, netolerancija na laktozu, ozbiljnija oboljenja debelog creva itd., ali i funkcionalni poremećaji – sindrom nervoznog creva i dispepsija. Bitno je naglasiti da ukoliko se, i pored primenjenih mera, simptomi otežanog varenja ne povuku, ili čak budu praćeni dodatnim tegobama kao što su mučnina, povraćanje, bolovi, prisustvo krvi u stolici, opstipacija ili dijareja, gubitak telesne težine, povišena temperatura, neophodno je da se javite vašem lekaru kako biste bili sigurni da ne postoji neka druga prikrivena bolest.