Kako se približavamo sezoni proslava i slava, svesni smo očekivanih izazova koji mogu pratiti naše obroke. Nadutost i nadimanje nisu samo pitanje nelagodnosti već su i signali tela koji nam govore o prekomernom opterećenju našeg digestivnog trakta.

Docent dr Dušan Popović, gastroenterohepatolog KBC Dragiša Mišović-Dedinje, objašnjava zašto je nadutost danas čest problem i kako da je ublažimo.

Šta nadutost predstavlja?

Nadutost je neprijatan simptom nekog poremećaja organa za varenje, ali se može javiti i kod potpuno zdravih ljudi. Procenjuje se da čak 15-30% američke populacije ima problem sa nadutošću.

Svakodnevno se određena količina vazduha unosi u creva, najviše putem hrane i pića. Ovo je naročito izraženo kod osoba koje jedu brzo, halapljivo i unose veće količine hrane. Vazduh u organe za varenje ulazi i procesom disanja i to oko 1 mL vazduha po dubokom udahu. Pored toga, gasovi u crevima se javljaju i kao posledica procesa varenja hrane i aktivnosti crevnih bakterija. Sve ovo može dovesti do osećaja nadutosti, koji je ponekada toliko izražen da se lako može uočiti i prilikom fizikalnog pregleda pacijenata.

Nadutost kao posledica

Poznavajući način nastanka gasova u organima za varenje, jasno je da nadutost nastaje kao posledica povećanog unosa ili povećane produkcije gasa. Kod nekih osoba, normalna količina gasa u crevima stvara osećaj nadutosti. U tom slučaju kažemo da postoji preosetljivost organa za varenje. Ovo se veoma često sreće kod sindroma nervoznog debelog creva. Veliki broj oboljenja organa za varenje se može manifestovati nadutošću i izraženijim podrigivanjem i ispuštanjem gasova. Razlog mogu biti sindrom nervoznog debelog creva, hronični zatvor, kao i različiti poremećaji varenja, laktozna intolerancija, celijakija, nedovoljno lučenje pankreasnih enzima, prekomeran rast bakterija u crevima, crevne infekcije i drugo.

Svakako najčešći razlog za pojavu nadutosti su greške u ishrani. Međutim, pošto veliki broj različitih razloga može dovesti do ovog poremećaja, često je potrebno da se pacijenti jave na gastroenterološki pregled, kako bi se isključili neki ozbiljniji uzroci. Ovo je naročito važno kod pacijenata koji imaju dugotrajnu, izraženu nadutost, koji imaju povraćanje, bolove u trbuhu, pojavu krvi u stolici, malokrvnost, gubitak na težini i druge simptome i znakove koji mogu sugerisati organski uzrok tegoba.

Tretman nadutosti

Tretman nadutosti podrazumeva primenu higijensko-dijetetskog režima i primenu određenih lekova i preparata. Od preparata koji su se u svakodnevnoj kliničkoj praksi pokazali kao efikasni izdvaja se Flobian®, čiji kvalitet garantuje Probiotic Excellence Center. Aktivni sastojak Flobiana® je Lactobacillus plantarum 299v, koji sprečava nastanak gasova u crevima i smanjuje osećaj nadimanja, kod čak 95% korisnika. U tretmanu nadutosti savetuje se primena od najmanje 4 nedelje.