Muče vas nadimanje, napetost stomaka, osećaj punoće, glasno krčanje u stomaku, a ponekad i bol?

Ove tegobe se stalno ponavljanju? Nadimanje i nadutost se mogu javiti kod svake osobe, bez obzira na godine, pol, životne navike ili opšte zdravstveno stanje. Sa ass. dr sci. med. Dušanom Popovićem, gastroenterohepatologom Klinike za gastroenterohepatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije razgovaramo o tome zašto nastaje nadimanje i da li postoji rešenje.

Šta je nadimanje i zašto nastaje?

Nadimanje je čest simptom sa kojim se gastroenterolozi svakodnevno susreću. Razlozi za nastanak nadutosti su brojni:

-greške u ishrani

-funkcionalni ili

-organski poremećaji

Greške koje se prave u ishrani, a doprinose nastanku nadutosti su:

 

-neredovna ishrana

-obilni obroci

-nedovoljno žvakanje hrane

-unošenje veće količine hrane koja nadima

-gaziranih pića

-pušenje

nadutost-zbog-lose-ishrane

Osećaj nadimanja je često posledica funkcionalnih poremećaja organa za varenje. Funkcionalni poremećaji obuhvataju više različitih grupa oboljenja, za koje je karakteristično da nemaju jasan organski uzrok, već su najčešće posledica poremećaja motiliteta (motorike) organa za varenje. Takođe, kod pacijenata sa funkcionalnim poremećajima često je prisutna tzv. visceralna hipersenzitivnost (preosetljivost), što znači da kod njih i normalna količina gasova ili sadržaja u crevima prouzrokuje osećaj nadutosti, nelagodnosti i/ili bola. Organski poremećaji obuhvataju grupu mnogo ozbiljnijih oboljenja. Ovde spadaju: tumori, zapaljenja, oboljenja pankreasa, žučnih puteva i dr.

 Kako vi savetujete vaše pacijente?

Prilikom pristupa pacijentima sa osećajem nadimanja, ključno je uzeti detaljnu anamnezu i obaviti kompletan fizikalni pregled. U slučaju potrebe neophodno je sprovesti dopunske dijagnostičke procedure (laboratorijske analize, analiza stolice, ultrazvuk, endoskopija i dr.). Osnovna svrha sprovođenja dopunskih dijagnostičkih procedura je isključivanje ozbiljnijih, organskih oboljenja, kako bi se na vreme sprovela adekvatna terapija.

Terapija nadimanja započinje higijensko-dijetetskim režimom. Od preparata koji su se pokazali kao efikasni u terapiji nadutosti, izdvaja se Flobian®. Ovo je prirodan i bezbedan preparat, koji je otkriven i patentiran u Švedskoj, a na našem tržištu se nalazi preko 10 godina. Flobian® pomaže da se smanji produkcija gasova, a samim tim i nadimanje i nadutost. U cilju dugotrajnijeg rešavanja ovog problema, savetuje se primena najmanje 4 nedelje. U kliničkim studijama je pokazano da se 9 od 10 korisnika oseća značajno bolje.

Ukoliko još uvek niste sigurni da li vam je Flonian potreban, brzu procenu možete uraditi ispunjavanjem kratkog Flobian upitnika.