Nadutost je najčešće posledica preterane konzumacije hrane bogate ugljenim hidratima, a to su hleb i slatkiši, na prvom mestu.

Da li vas muče nadutost, ponekad praćena gasovima i podrigivanjem, osećaj punoće, prekomerne sitosti i neprijatnog pritiska u stomaku? Niste jedini. Veoma su česte pojave sa kojima se svako od nas susretne barem jednom tokom života. Međutim, problem nadimanja može biti, a kod sve većeg broja ljudi i jeste, stalno prisutna neprijatnost i svakodnevni uporni pratilac koji negativno utiče na svaki aspekt našeg života.

Sa ass. dr sc. med. Srđanom Markovićem, gastroenterologom iz Kliničko-bolničkog centra Zvezdara, razgovaramo o tome zbog čega se nadutost javlja, koji su uzroci, ali i koja su preporučena rešenja za ovaj problem.

 

Zašto nastaje nadutost?

Nadutost može biti posledica više različitih faktora. Najčešće je posledica preterane konzumacije hrane bogate ugljenim hidratima, a to su hleb i slatkiši, na prvom mestu. Osim toga, veliki uticaj može imati i poremećaj balansa crevne mikrobiote, ili jednostavnije rečeno, porast broja loših bakterija u crevima. Uzrok mogu biti i različiti funkcionalni poremećaji gornjih ili donjih delova digestivnog trakta: želuca, odnosno debelog creva, infekcije izazvane heliko bakterijom, ali i posledica poremećaja funkcija štitaste žlezde, koji takođe dovode do pojačanog nakupljanja gasova u digestivnom traktu – objašnjavadr Marković:

– Na kraju, važno je pomenuti i to da veliki broj ovih pacijenata pati i od sindroma nervoznih creva. Nadutost je, zapravo, jedna od najučestalijih tegoba na koje se naši pacijenti žale i zahteva individualnu obradu. Preporučuje se da se, ukoliko simptomi traju duže od mesec dana, potraži savet gastroenterologa zbog obavljanja specifičnih dijagnostičkih pretraga.

Flobian, nadutost, gasovi

 

Šta savetujete pacijentima?

– Lekar, na prvom mestu, mora biti siguran u postavljenu dijagnozu. Zaključeno je, recimo, da je kod pacijenata kod kojih je nadutost pratilac sindroma nervoznih creva, jedna od najučinkovitijih dijeta – FODMAPS dijeta. Ona podrazumeva izbegavanje ugljenih hidrata koji se ne apsorbuju u tankom crevu i koji zbog toga izazivaju nadimanje. Takođe, budući da je stres jedan od učestalih uzročnika problema ovog tipa, pacijentima se preporučuje da, ako je to moguće, izbegavaju stresne situacije, ali i da se trude da što češće odmaraju, šetaju, bave se umerenom fizičkom aktivnošću, uživaju u hobijima i drugo.

– Istovremeno, preporučuju se i preparati koji pokazuju veliku delotvornost. Ja imam odlično iskustvo sa preparatom Flobian®. Bezbedan je i efikasan, sa komfornim doziranjem, samo jedna kapsula dnevno. Flobian® deluje tako što doprinosi smanjenju nastanka gasova u crevima i time uklanja uzrok problema, čime doprinosi i ublažavanju gasova, nadutosti i osećaja punoće u stomaku. Savetuje se primena u periodu od najmanje četiri nedelje, kako bi se dugotrajno rešio problem. Kliničke studije pokazuju da je kod takve primene čak 9 od 10 zadovoljnih korisnika.

Ističem na kraju još jednom da se u praksi pokazalo da upravo ovakva, istovremena primena više različitih pristupa daje najbolje rezultate i kod najvećeg broja pacijenata garantuje ublažavanje tegoba i uspešno rešavanje problema nadutosti i gasova.