Nadutost kao simptom IBS-a

Osećaj nadimanja stomaka je najčešći simptom Iritabilnog kolona (IBS), koji pacijenti opisuju kao stomak koji je tvrd i naduven “kao balon”. Bolovi ili grčevi u stomaku premeštaju se iz jednog dela stomaka u drugi onako kako se gasovi pomeraju kroz creva. Često je prisutno i podrigivanje, „krčanje“ creva i gasovi. Tegobe za posledicu imaju i estetski problem – širok struk. Ključna terapijska opcija bi bila upravo „pobediti“ nadutost.

O problemima nadutosti i značaju ovih tegoba razgovarali smo sa Prof. dr Natašom Zdravković, internistom- gastroenterohepatologom, iz UKC Kragujevac, Klinike za gastroenterohepatologiju.

Šta je nadutost?

Nadutost (osećaj punoće i nadimanja) i istezanje trbuha veoma su čest problem, javljaju se kod 15-30% opšte populacije. To je drugi najčešći IBS simptom posle bola, pa se čak 76-90% IBS pacijenata žali se na nadutost, a od toga 65% ocenjuje problem kao „srednje težak“ ili „težak“. Gotovo polovina pacijenta prijavljuje da su poremećene dnevne aktivnosti, da moraju da uzimaju neki lek.

Brojni faktori su povezani sa nastankom simptoma: dijetetski (alergija na hranu, ishrana sa malo vlakana), psihijatrijski (anksioznost, stres, socijalna fobija, depresija, panični poremećaj, zlostavljanje, zloupotreba supstanci), poremećaj pokretljivosti creva. Brojni su i „okidači“ za pogoršanje simptoma: hrana, stres, svakodnevni brzi način života, hormoni…

Terapijske opcije podrazumevaju savete o režimu ishrane, promenu životnih navika i lekovima.

Flobian rešava problem nadutosti i gasova

Lactobacillus plantarum 299v deluje i na uzrok i na simptome omogućava dugotrajno rešenje i obezbeđuje zdravlje gastrointestinalnog trakta. Deluje direktno na uzrok jer posebnim patentiranim mehanizmom prijanja na površinu creva sprečavajući delovanje štetnih bakterija i njihovih toksina. Na ovaj način smanjuje nastanak gasova, ublažava nadutost i bol u stomaku kod 95% pacijenata.  

Lactobacillus plantarum 299v smanjuje nastanak gasova jer suzbija rast i vezivanje loših bakterija za zidove creva i stvara povoljnu sredinu za razvoj i naseljavanje creva dobrim bakterijama, čime se smanjuje stvaranje gasova, Deluje pozitivno na ćelije zida creva – učvršćuje njihove međućelijske veze i utiče na stvaranje mukusne zaštitne barijere, što dodatno onemogućava delovanje štetnih bakterija i stvaranje gasova.

Lactobacilus plantarum 299v je aktivni sastojak preparata Flobian® koji u samo jednoj kapsuli sadrži 20 milijardi živih ćelija ovog probiotskog soja.

Flobian

Flobian® se može preporučiti kod svakog pacijenata koji se žali na pojedinačne tegobe jedan ili više, kao što su nadutost, gasovi, grčevi, bol i osećaj „težine/punoće“ u stomaku, kod sindroma nervoznih creva, kod svih pacijenata koji akutno (trenutno) rešavaju problem sa simetikonima. Uzima se jedna kapsula dnevno, 4-6 nedelja, optimalno tri meseca. Ispoljava dugotrajan povoljan efekat na nadutost, gasove, bol i grčeve u stomaku, klinički je dokazan i patentiran i bezbedan za dugotrajnu primenu.