Nervozna creva, nadutost, gasovi, mučnina, proliv ili zatvor vrlo su česti i neprijatni problemi koji zaista znaju kako da nam “pokvare” dan.  Sve ove tegobe zapravo upućuju da patite od nervoznog creva. Nervozno crevo je jedan od češćih funkcionalnih poremećaja je sindrom nervoznog debelog creva (IBS- Irritable Bowel Syndrome). Sindrom nervoznog debelog creva se češće javlja u mlađoj populaciji (<50 godina) i kod žena. Ove tegobe značajno smanjuje kvalitet života pacijenata. Sa ass. dr Dušanom Popovićem smo razgovarali smo o tome kako efikasno rešiti ovaj neprijatan problem koji se povremeno ili stalno javlja kod čak 70% opšte populacije.

Koje su najčešće tegobe na koje se žale pacijenti koji imaju nervozno crevo?

Klinička slika sindroma nervoznog debelog creva obuhvata više različitih simptoma. Dominantne su promene u crevnom pražnjenju, te se u zavisnosti od dominantnog poremećaja IBS klasifikuje u više tipova. Ukoliko dominira zatvor, reč je od IBS-C tipu. Proliv je karakteristika IBS-D tip, dok IBS-M tip predstavlja mešani tip (proliv i zatvor). Ukoliko se poremećaj ne uklapa ni u jedan od predhodno navedenih, klasifikuje se kao IBS-U tip.

Pored poremećaja u režimu crevnog pražnjenja, u sklopu IBS-a se javljaju i: bolovi u trbuhu, nadutost, gasovi, osećaj nelagodnosti i sl. Sindrom nervoznog debelog creva je često udružen sa funkcionalnom dispepsijom (bolovi u predelu želuca, osećaj rane sitosti, gorušica, mučnina, povraćanje i sl.). Veoma bitna karakteristika sindroma nervoznog debelog creva je da tegobe popuštaju nakon crevnog pražnjenja i da nikada ne bude pacijenta iz sna.

sindrom-nervoznog-creva-tekst

Na koji način se postavlja dijagnoza nervoznog creva?

 Pristup pacijentima sa nervoznim debelim crevom obuhvata detaljnu anamnezu i fizikalni pregled. Najbitnije je napraviti razliku između funkcionalnih i organskih oboljenja. Organska oboljenja organa za varenje (zapaljenja, tumori, divertikuloza, intolerancija na hranu, malapsorpcija i dr.) se karakterišu simptomima i znacima koji ukazuju na ozbiljnije oboljenje. Ovo podrazumeva: krvarenje, gubitak na težini, povišenu temperaturu, noćne simptome, izostanak vetrova, uporno povraćanje, malokrvnost i dr. Pacijenti sa ovakvim simptomima se moraju uputiti na detaljno gastroenterološko ispitivanje. Da bi se isključilo organsko oboljenje, često je potrebno sprovesti dopunsku dijagnostiku (laboratorijske analize, analize stolice, ultrazvuk, radiološke pretrage, endoskopija, funkcionalna dijagnostika i dr.).

Šta najčešće savetujete pacijentima za rešavanje ovih neprijatnih tegoba?

Terapija sindrom nervoznog debelog creva je kompleksna i obuhvata više modaliteta. Prvo je neophodno pacijentima objasniti prirodu oboljenja, da je u pitanju funkcionalni poremećaj i da nema ozbiljnog, organskog oboljenja. Blagotvorni efekat imaju i posebni higijensko-dijetetski režimi. Terapija je usmerena na ublažavanje dominantnih simptoma. Moje iskustvo je pokazalo da glavni simptomi nervoznog creva, kao što su nadutost, gasovi, grčevi i bol u stomaku se mogu značajno ublažiti korišćenjem preparata Flobian® koji deluje na uzrok problema. Prirodan je i bezbedan, sa komfornim doziranjem, jedna kapsula dnevno. Za optimalni efekat savetuje se primena preparata Flobian® od najmanje 4 nedelje. Kliničke studije pokazuju da je kod takve primene čak 9 od 10 zadovoljnih pacijenata.

 

Ass. dr Dušan Popović
gastroenterohepatolog