IBS

Az irritábilis bél szindróma az emésztőrendszer funkcionális betegségei közé tartozik, és a bélrendszer diszfunkciója. Ilyenkor a beleink nem a megszokott, normális módon működnek, és ami még nagyon fontos, nincs szervi eredetű rendellenesség. Az irritábilis bél szindróma esetén a tünetek megegyezhetnek a gyulladásos bélbetegségekkel (amelyhez nem tartozik), ezért nagyon fontossak a diagnosztikai módszerek és a gyors diagnózis. Leggyakrabban fiatal felnőtteknél fordul elő, de valójában bárkinél előfordulhat. Ez a betegség meglehetősen gyakori, a társadalom körülbelül 1/5-ét érinti.

Okozók:

Az IBS-nek számos oka van, és a leggyakoribb, egyedileg vagy halmozottan, a bélflóra egyensúlyhiánya, az immunrendszer túlérzékenysége, a stressz…

Panaszok:

Hasi fájdalom, görcsök, gázok, puffadás, székrekedés, hasmenés, hosszú távú gyengeség… ezek a leggyakoribb problémák, amelyek az IBS-nál előfordulnak. Hangsúlyozni kell azt is, hogy a panaszok egyéniek, és minden beteget külön kell átvizsgálni. IBS-nál a bél érzékenyebb, ami zavartalan emésztési folyamat során is fájdalomként jelentkezhet a betegnél. Ezenkívül bármilyen bevitel, még az antibiotikumok is problémákat okozhatnak.

Mit kell tenni:

Panaszok jelentkezésekor első lépésként, szakorvosi, gasztroenterológus konzultációt és vizsgálatot kell végezni, mert ezek a tünetek hasonlóak lehetnek más gyomor- és bélbetegségekhez, és nagyon fontos a betegség helyes diagnózisának időbeni felállítása.

Tanácsok IBS-ban szenvedő betegek számára:

Étrendjében kerülje az erős fűszereket (például csípős paprika, paprika, hagyma), az alkoholos italokat, a kávét, a szénsavas italokat, valamint a konzerv, színezett és vegyszerekkel kezelt ételeket. Előnyben kell részesíteni a természetes élelmiszerek fogyasztását, de a rendszeres testmozgást, fizikai aktivitást és a stresszmentes életet is. A panaszok előfordulása külön is kezelhető, például hashajtókkal vagy görcsoldókkal. A jelenlegi gyakorlatban a probiotikumok alkalmazása rendkívül hatékonynak bizonyult. A probiotikumok közül a Lactobacillus plantarum 299V egyike azoknak, amelyek a leghatékonyabban csökkentik az irritábilis bél szindróma tüneteit azáltal, hogy magára az okra hat. A napi 20 milliárd kolóniaképző egység (CFU) napi adagja teljesen biztonságos, klinikai vizsgálatokkal tesztelt és igazolt, és legalább egy hónapig, de szükség esetén tovább is ajánlott.

Dr. Sass György, gasztroenterológus

Zentai közkórház