Šta je flatulencija?

Gotovo da ne postoji osoba koja u nekom trenutku nije iskusila stomačne probleme. To obično jako neprijatno stanje karakterišu razni simptomi – nadut stomak, gasovi, nadutost i bolovi u stomaku, gasovi u stomaku i bol u leđima, koji nekada i pređu u razna složenija stanja. Stanje u kome se javlja zadržavanje gasova u stomaku, nastalo usled fermentacije nerazgrađene hrane, uz neprijatnu i bolnu nadutost u stomaku, naziva se flatulencija.

Često je flatulencija udružena sa konstipacijom, disbalansom intestinalne flore, poremećajem apsorpcije ugljenih hidrata, ingestije vazduha ili digestivnih poremećaja, a može nastati i usled korišćenja određenih antibiotika. Karakterišu je sledeći simptomi – nadimanje stomaka i podrigivanje, opšta nadutost stomaka koja može biti i lokalizovana kao nadutost u gornjem delu stomaka, kada se oseća naduven stomak u gornjem delu, ili nadutost donjeg stomaka, bolovi u donjem stomaku i nadutost, zatim se može javiti pretakanje po stomaku, bol u stomaku i gasovi, “pucanje” u stomaku i gasovi, izraženi grčevi u stomaku i gasovi, gasovi u crevima, gasovi u debelom crevu. Takođe, podugačka je i lista poremećaja koju ova pojava izaziva ili je blisko vezana za njih: alergije na hranu, abdominalna angina, celijakija, holecistitis, kolitis, intolerancija laktoze, iritabilni crevni sindrom.

Ipak, verujemo da je svima najbliža definicija flatulencije jednostavna: neprijatan osećaj pritiska u stomaku i nadutost. Što je našem želucu teže da svari hranu, više gasova se proizvodi. Zato i ne čudi što kod zdravih ljudi ponekad čak i veoma male količine hrane dovode do nadutosti u stomaku.

 

Flatulencija – kako se možete rešiti gasova prirodnim putem?

Ako se pitate kako se rešiti nadutosti, pored toga što će vam se nuditi razni saveti za nadutost stomaka, prvo što će vam pasti na pamet protiv nadutosti je uzeti neki lek za stomak, ili tablete protiv gasova u stomaku. Osim posete lekaru ukoliko simptomi dobiju na težini, gde vam mogu biti propisani lekovi za gasove, postoje i mali trikovi, poput recimo vežbe za izbacivanje gasova, koji će vam ovo stanje olakšati. Jedan od njih je i masaža abdomena, tj. stomačne regije.

Masaža je najstariji oblik fizičke medicine poznat ljudima, i praktikuje se u mnogim kulturama, od drevnih vremena do danas. Pored toga, vršena su mnoga medicinska istraživanja terapijske masaže koja opravdavaju njeno korišćenje za razne tegobe. Konkretno, za digestivni sistem je utvrđeno da ima velike koristi od masaže jer podstiče peristalističku aktivnost (serija talasastih mišićnih kontrakcija koje pomažu prebacivanje hrane kroz vaš probavni trakt) u debelom crevu, i pospešuje eliminaciju fekalnih materija boreći se protiv zatvora. Masaža mišićnih zidova creva i abdomena dodatno stimuliše izlučivanje sokova iz jetre, pankreasa, želuca i creva.

Da biste iskoristili punu korist od abdominalne masaže, pokušajte da obavljate masažu dva puta dnevno, u cilju svakog sesija od 20 minuta. Uključivanje dubokog disanja u svaku sesiju takođe može pomoći kada se koristi samo-masaža za oslobađanje konstipacije. Dakle, sasvim nežna masaža stomaka pomoći će vam da opustite stomak i poboljšate varenje, a čak i ublažava manji bol. Uz redovno vežbanje i pravilnu ishranu, masaža dodatno pomaže i u uklanjanju masnih naslaga oko stomaka, što često zna da stvori naduven stomak kod žena.

Masaža se radi nekoliko sati nakon obroka ili ujutro, na prazan stomak. Idealan položaj je ležeći a započnite laganim disanjem i opuštanjem.

Šta je flatulencija?

Masaža može umiriti stomak

Masaža 1

U ovoj varijanti masira se tačka iznad pupka kako bi se rasteretio želudac. Tik iznad pupka postavite horizontalno četiri prsta. Iznad poslednjeg gornjeg prsta nalazi se potrebna tačka za masažu. Masirajte je par minuta u smeru kazaljke na satu, i isto toliko u suprotnom smeru. Ukoliko ste postupili po uputstvima, nedugo nakon prvih pokreta, osetićete kiselkasti ukus a lučenje pljuvačke će se pojačati.

Masaža 2

Ova masaža služi za ublažavanje simptoma zadržavanja vode, kao i za bol u želucu. Željena tačka je na visini kažiprsta iznad pupka. Pritisnite je blago i masirajte nekoliko minuta u smeru kazaljke na satu, i isto toliko u suprotnom smeru.

Masaža 3

Za bolju aktivnost creva i osećaj težine u stomaku ispod pupka horizontalno postavite četiri prsta. Ispod malog prsta je željena tačka, masirajte je nežno par minuta u smeru kazaljke na satu, i isto toliko u suprotnom smeru. Ukoliko se izvede pravilno, osećaj nadutosti u stomaku će ubrzo proći.

 

Flobian® – protiv gasova i nadutosti

Pored pravilne ishrane, aktivnosti, masaže i urednog spavanja, za nadutost u stomaku i sve prateće simptome – vaš idealni i tihi saveznik je svakako Flobian®. U borbi protiv nadutosti i gasova Flobian® deluje direktno na uzrok problema – posebnim patentiranim mehanizmom sprečava vezivanje štetnih bakterija i njihovo toksično dejstvo. Na taj način smanjuje nastajanje gasova.

Istovremeno, Flobian® stimuliše rast drugih korisnih bakterija, pa na taj način stvara biološku raznovrsnost i izbalansiranost u crevima. Ovo je od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje crevnog trakta i smanjenje nadutosti i gasova u stomaku.